Liderul PC spune că nu a avut niciodată parteneri
în afaceri şi în politică. Cu toate acestea, el mizează pe o alianţă antiprezidenţială, formată din PNL, PSD şi PC
„La masa
Adevărului", Dan Voiculescu a recunoscut o greşeală politică: nu a reuşit să schimbe percepţia că PC
este partidul unui singur om. Voiculescu a spus că preşedintele Băsescu nu va mai fi reales în 2009 şi îşi doreşte o confruntare televizată cu acesta. Altfel, el se declară mulţumit
de cum îi merg afacerile
, inclusiv cele din presă, şi susţine că a reuşit să facă bani folosindu-se de calităţile sale native.
Pagini realizate de George Rădulescu
- Adevărul: Vă pregătiţi să vă retrageţi din politică?
- Dan Voiculescu: Nu, nici vorbă. Nu mi-am terminat treaba.
- Aţi construit PC ca pe o firmă? O firmă care atunci când nu mai poate produce cuie de opt, că nu se mai cer pe piaţă, recte social-liberalism sau umanism, produce cuie de şaişpe, care se cer pe piaţă, recte conservatorism.
- Că l-am construit ca pe o firmă este posibil, pentru că există în fiecare dintre noi un deficit în care câteodată ai avantaj, câteodată ai dezavantaj. Se cheamă meserie.
- Credeţi că politicienii trebuie să fie receptivi la „cerinţele pieţei", precum oamenii de afaceri?
- Dacă este să vorbim de o greşeală ca om politic este că am gândit şi în politică cum am gândit în afaceri. Şi am crezut că în politică lucrurile se petrec la fel, dacă nu chiar mai corect decât în afaceri.
- Vă referiţi la profit? În afaceri aţi gândit în termeni de profit.
- Probabil am greşit atunci când am lăsat să se perceapă faptul că există o conducere centralizată. De asta se spune partidul lui Voiculescu. Partidul Conservator poate fi receptat ca un partid mare sau mic, dar e un partid care nu este al unui om. Nu a fost niciodată gândit ca partidul meu.
- Nu cumva vă lipsesc liderii?
- PC are lideri. Problema este că în România avem o criză mare de lideri. Iar criza de lideri provine de la lipsa de modele. România se află unde se află în principal datorită conducătorilor. Dacă aveam nişte conducători înţelepţi, orientaţi către viitor şi cu viziune, nu eram unde suntem astăzi. Uitaţi-vă la Republica Cipru, care a permis paradisul fiscal în condiţiile în care România putea să o facă încă din 1991-1993 fără niciun fel de probleme şi eram acum perla Europei.
- O să vi
se spună că sunteţi om de afaceri şi că eraţi primul interesat să nu plătiţi impozite.
- Paradisul fiscal nu este făcut pentru cei care locuiesc în ţara respectivă, ci pentru aşa-zisa spălare de bani.
- V-aţi fi putut înfiinţa o firmă în străinătate şi veneaţi cu ea în România.
- Ideea nu este legată de persoane. Este legată de viziunea conducătorilor pentru binele populaţiei. Dau alte exemple, Dubai, Abu Dabi, unde, dacă vrei să-ţi faci o firmă, există o lege care te obligă să angajezi un consultant local căruia trebuie să-i plăteşti nu mai puţin de 3.000 de dolari pe lună.
- Am intrat în Uniunea Europeană. Lucrurile astea se mai pot face astăzi?
- Cum să nu? Cine ne opreşte? Aş propune ca societăţile comerciale să fie obligate aşa cum sunt birourile de audit intern obligatorii, să aibă un consultant din domeniul lor, un pensionar, un om care este un cumul de experienţă. Nu îl obligă nimeni să-l ia pe X sau Y. Pe cine vrea el, dar care o viaţă întreagă a adunat experienţă, care acum este bătaia de joc a conducătorilor pe o pensie de nimic.
- Nu cumva aceşti pensionari aduc din spate un bagaj de 50 de ani de comunism?
- Să vă spun ceva, am văzut şi condamnarea comunismului în parlament.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu