Cu mai puţin de trei luni înainte de summitul NATO de la Bucureşti, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a reuşit să tensioneze relaţiile cu aliaţii europeni, făcând o serie de aprecieri cu privire la războiul din Afganistan.
”Sunt preocupat de faptul că trimitem consilieri militari care nu sunt corect antrenaţi şi că avem forţe militare care nu ştiu să conducă operaţiuni împotriva rebelilor”, a spus responsabilul militar american într-un interviu acordat publicaţiei Los Angeles Times.
Gates a ţinut să adauge că „majoritatea forţelor europene, a forţelor NATO, nu sunt antrenate pentru a-i combate pe rebelii” din sudul Afganistanului, ci mai degrabă pentru operaţiuni specifice Războiului Rece. Printr-o singură declaraţie, Gates i-a „băgat în aceeaşi oală” pe britanici, olandezi, germani, italieni, francezi, dar şi pe români şi alţi participanţi la războiul din Afganistan.
România are peste 640 de soldaţi desfăşuraţi inclusiv în sudul Afganistanului, iar alte ţări europene membre NATO au trimis şi mai multe trupe, într-un moment în care războiul din această ţară nu mai putea fi susţinut doar de Statele Unite şi Marea Britanie. În total, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate
în Afganistan (ISAF), condusă de NATO, este formată din peste 40.000 de oameni.
Trupele NATO desfăşurate în sudul ţării sunt compuse în principal din britanici, canadieni şi olandezi, aminteşte Rompres. E lesne de înţeles deci de ce europenii s-au simţit lezaţi de acuzaţiile lui Gates. Pe de altă parte, supărarea americanilor ar putea să nu fie neapărat declanşată de „slaba pregătire” a trupelor europene (sesizată ceva cam târziu, având în vedere că ISAF se află în Afganistan din 2003), ci de faptul că europenii nu au fost de acord să trimită mai mulţi militari în zonele cu probleme.
Administraţia Bush s-a văzut nevoită să suplimenteze singură trupele din Afganistan, după ce a cerut partenerilor
europeni în numeroase rânduri să-şi mărească efectivele şi au fost refuzate politicos, dar categoric. Cu o zi înainte de ieşirea la rampă a lui Gates, SUA au decis să trimită temporar 3.200 soldaţi suplimentari în Afganistan, în această primăvară, pentru a răspunde atacurilor neaşteptat de puternice ale rebelilor talibani.
Americanii, traşi la răspundere de europenii lezaţi
Reacţiile anumitor europeni la declaraţiile de-a dreptul jignitoare ale lui Gates nu au întârziat să apară. Ministerul olandez al Apărării l-a convocat ieri pe ambasadorul SUA la Haga, Ronald Arnall, pentru a-i cere explicaţii. Olandezii s-au numărat printre puţinii aliaţi din NATO dispuşi să participe la misiuni în sudul Afganistanului, considerat una din cele mai periculoase regiuni ale ţării, şi asta în ciuda faptului că populaţia olandeză se opune vehement prezenţei trupelor olandeze pe teritoriul acestei ţări.
Britanicii s-au simţit şi ei atinşi în orgoliul propriu, însă Pentagonul a pus rapid batista pe ţambal în cazul Marii Britanii. „Nu s-a referit la noi. Nu a fost necesar să-l convocăm pe ambasadorul SUA deoarece am fost asiguraţi că Robert Gates s-a referit la istoria NATO, nu la eforturile individuale ale membrilor Alianţei în sudul Afganistanului”, a explicat un oficial britanic pentru publicaţia Times.
Până şi canadienii, care au 2.500 de soldaţi în provincia sudică Kandahar, s-au simţit vizaţi de critici, deşi nu fac parte din „ţările europene” la care s-a referit Gates, şi au contactat Pentagonul. Atât de mare a fost supărarea europenilor, încă adjunctul lui Gates, Eric Adelman, a fost pus să scoată „castanele din foc”, contactând telefonic capitalele NATO pentru a da asigurări că Robert Gates nu s-a referit la nici un membru al Alianţei, ci la „Alianţă în ansamblul său”.
Secretarul american al Apărării – obligat să dea explicaţii
Secretarul american al Apărării, Robert Gates, va susţine o conferinţă de presă specială, pentru a-şi explica declaraţiile referitoare la militarii aliaţi din Afganistan. După toate aparenţele, Robert Gates îşi va atenua criticile la adresa aliaţilor SUA, după ce o serie de state, printre care Olanda şi Canada, şi-au manifestat nemulţumirea.
România are şi ea peste 600 de militari în Afganistan, dar nu s-a simţit “atinsă” de criticile lui Robert Gates. Purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Apărării, Andreea Dumitru, ne-a precizat, aseară, că Pentagonul a notificat oficial ţările NATO care au trupe în sudul Afganistanului, inclusiv România, că observaţiile critice ale lui Robert Gates, publicate în “Los Angeles Times”, ar fi fost “scoase din context”.
„În ceea ce priveşte participarea trupelor române la operaţiunea ISAF din Afganistan, autorităţile politice şi militare ale SUA şi ale NATO şi-au exprimat în repetate rânduri aprecierea faţă de militarii români”, ne-a declarat Andreea Dumitru.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu