marți, 17 martie 2009

Ca ninge sau nu, o zi de iarna costa Capitala circa 200.000 euro

Fiecare sector plateste ziua de deszapezire intre 9.000 si 65.000 euro

La nivelul Capitalei, pentru actiunile de deszapezire prevazute a avea loc in aceasta iarna, primariile de sector au alocat circa 83 milioane lei, adica aproape 24 milioane euro. Daca avem in vedere ca intre 15 noiembrie 2007 si 15 martie 2008 sunt 121 de zile, atunci rezulta ca o zi de iarna scoate din bugetul
Capitalei 198.347 euro. Altfel spus, fiecare sector plateste lucrarile specifice cu aproximativ 33.000 euro. Evident, intre cele sase sectoare exista diferente atat la nivelul modului de calcul si de realizare a platii pentru actiunea de deszapezire, cat si in ce priveste valoarea efectiva a serviciilor de deszapezire, ridicare si transport al zapezii cazute.
Sectorul 4 s-a dovedit cel mai prevazator, Consiliul Local aproband 27,8 milioane lei pentru sustinerea activitatilor specifice iernii. Pe pozitia a doua in acest clasament se afla sectorul 6, unde pentru deszapezire s-au alocat 17 milioane lei. La polul opus gasim sectorul 3, care se dovedeste foarte strans la punga, intrucat a alocat pentru actiunile de deszapezire doar 8 milioane lei. Edilii sectorului 5 sunt si ei destul de chivernisiti, pentru ca au alocat cu 0,75 milioane lei mai mult fata de sectorul 3. In fine, sume medii pentru sustinerea activitatilor de deszapezire si combaterea poleiului au fost alocate de sectoarele 1 si 2, unde pentru cele patru luni ale perioadei de iarna au fost prinse in bugete 10, respectiv 11,5 milioane lei.

Sectorul 1 sustine eficienta
Privita din punctul de vedere al autoritatilor locale, actiunea de deszapezire si tot ceea ce tine de aceasta pare sa fie cel mai bine organizata la nivelul sectorului 1. Fara sa cheltuiasca prea multi bani publici - a fost alocata suma de 10 milioane lei (2,85 milioane euro) -, edilii sectorului 1 au reusit sa impuna prestatorului de servicii de salubritate, compania Romprest, curatarea de zapada a tuturor strazilor din sector, precum si incarcarea zapezii si transportarea acesteia in afara Bucurestiului, in perimetre special amenajate de prestatorul de servicii. Ca asa stau lucrurile ne confirma si Florin Bolchis, vicepresedintele companiei Romprest, care ne-a declarat ca „prin contractul incheiat cu Primaria Sector 1 Romprest are obligatia sa curete toate strazile din sectorul 1 precum si sa ridice zapada si sa o transporte in locurile special amenajate din exteriorul Capitalei“.
Daca avem in vedere ca sezonul rece are 121 de zile, atunci rezulta ca o zi de iarna costa in sectorul 1, in medie, 23.553 euro, iar aceasta suma - calculata la un curs de schimb de 3,5 lei pentru un euro - este cu 10.000 euro mai mica fata de suma medie rezultata la nivelul Capitalei. „Pana in prezent, societatea Romprest a emis facturi in valoare de 800.000 lei pentru activitati de deszapezire“, ne-au transmis reprezentantii departamentului de comunicare din cadrul Primariei Sectorului 1, iar aceasta suma arata ca Romprest a facturat fiecare zi de deszapezire cu aproximativ 80.000 lei, adica aproximativ 24.000 euro.

Sectorul 5 nu lucreaza cu privati
Sectorul 5 este un alt exemplu unde deszapezirea nu este o afacere
foarte buna. De altfel, in sectorul pastorit de Marian Vanghelie, salubrizarea si deszapezirea nu reprezinta o afacere pentru firmele private, intrucat aceasta activitate este efectuata de Administratia Domeniului Public Sector 5, entitate finantata direct de Consiliul Local si care este, dupa cum afirma directorul Octavian Mirea, o institutie nonprofit. Potrivit lui Mirea, ADP Sector 5 are un buget anual (in care intra salarii, motorina, material antiderapant, spatii verzi si intretinere drumuri) de 2,7 milioane euro. Mai mult, acesta afirma ca ADP Sector 5 nu a depasit niciodata bugetul alocat, indiferent cat de rea a fost iarna. Asta si pentru ca, spune acelasi Mirea, atunci cand este nevoie, toti angajatii administratiei ies la deszapezire sau, dimpotriva, la curatenie. Daca aplicam acelasi algoritm de calcul folosit anterior, atunci ziua de iarna in sectorul 5 costa aproximativ 8.300 euro. Fara sa fim rautaciosi, trebuie sa spunem ca acest lucru se vede, intrucat sectorul 5 continua sa fie acoperit de nameti. Asta poate si pentru ca ADP se ocupa doar de deszapezirea a 637 de strazi din cele 920 arondate sectorului. Oricare ar fi insa situatia, remarcam ca o zi de deszapezire in sectorul 5 costa de patru ori mai putin comparativ cu media rezultata la nivelul Bucurestiului, care este de 33.000 euro.

Prigoana este platit la ora
Pentru sectorul 2, Consiliul Local a aprobat un buget pentru deszapezire in valoare de 11,5 milioane lei, dupa cum a declarat recent primarul Neculai Ontanu. Ca si pentru celelalte sectoare, perioada rece in sectorul doi masoara tot 121 de zile, asa ca metoda de calcul al zilei de iarna poate fi aplicata si aici. In consecinta, potrivit estimarilor noastre, ziua de iarna in sectorul 2 costa 27.154 euro. Prestatorul de servicii de deszapezire si salubritate, compania Supercom, a incheiat inca din 1999 un contract cu Primaria Sectorului 2, care va expira anul viitor. Pana atunci, Supercom va continua sa se remarce prin discretie, atat in ce priveste activitatea de salubrizare si deszapezire, cat si in relatia cu presa. Asta pentru ca, in momentul in care au fost solicitati sa ofere informatii, reprezentantii Supercom s-au ascuns in spatele secretarei. Aceasta s-a marginit sa ne retina numerele de telefon si sa ne informeze ca vom fi contactati de conducerea companiei imediat ce managerii isi vor gasi timpul necesar. Cum nu am fost sunati pana la inchiderea editiei, ne vedem nevoiti sa admitem ca managerii Supercom au fost extrem de ocupati, probabil cu deszapezirea.
O situatie mai speciala este cea a sectorului 3. Acolo, prestatorul de servicii de salubritate si deszapezire, compania Rosal, detinuta de omul de afaceri Silviu Prigoana, se ocupa doar de deszapezirea a 30% din totalul strazilor din sector, in baza unui contract incheiat in noiembrie 1999 si care este in vigoare pana in luna noiembrie a anului urmator. „In contractul de prestari servicii se prevede ca deszapezirea este obligatie a prestatorului de salubritate doar pentru 260 de strazi din cele 750 de strazi ale sectorului 3“, spune Silviu Prigoana, care arata si ca trotuarele nu sunt prinse in contract.
Totusi, Prigoana spune ca Rosal a facut deszapezire pe 80% din suprafata sectorului 3. In aceste conditii, Primaria Sectorului 3 a adoptat un sistem special de plata in cazul in care trebuie executata deszapezirea, respectiv plata cu ora de folosinta a utilajului de deszapezire. „Primaria Sector 3 plateste pentru activitatea de deszapezire suma de 191 lei pe ora de actiune a utilajului“, ne-a comunicat serviciul de presa al Primariei Sector 3. „Am scos la program 44 de utilaje, cu o suplimentare pana la 70 de utilaje in primele 12 ore de deszapezire, din prima zi de ninsoare, din noaptea de 2 spre 3 ianuarie“, ne-a explicat Silviu Prigoana. Potrivit acestuia, utilajele Rosal au lucrat in aceasta perioada 24 de ore din 24. Pentru Prigoana, actiunea de deszapezire sa incheiase inca de joia trecuta, insa utilajele Rosal au continuat sa lucreze pana la finele saptamanii, compania efectuand doar transportul zapezii rezultate din deszapezire. „Am intreprins aceasta actiune doar la rugamintea primarului Liviu Negoita“, spune Prigoana.
Pentru a vedea cat a costat ziua de deszapezire in sectorul 3, am luat in calcul ca in primele 12 ore de ninsoare au lucrat 114 utilaje. Asta inseamna ca in primele 12 ore s-au platit 261.288 lei, dupa care, in urmatoarele zece zile s-au mai platit 2.016.960 lei. Asta inseamna ca, in cele zece zile si jumatate de deszapezire, Rosal a incasat 2.278.248 lei. In consecinta, ziua de deszapezire a costat in sectorul trei circa 215.000 lei, adica 61.428 euro. Totusi, daca avem in vedere ca in sectorul 3 se plateste doar la ora efectiva de deszapezire, atunci costurile totale sunt mult mai mici. Daca am imparti suma platita acum la toate zilele scurse de la inceperea sezonului rece, atunci ziua de iarna in sectorul 3 ar costa doar 11.623 euro. Deloc rau pentru municipalitate.

REBU si Urban stiu cum sa faca bani din zapada
O afacere foarte buna au prins cei de la Urban SA, compania care a incheiat cu Primaria Sectorului 6, in 1999, un contract de prestari servicii de salubritate si deszapezire valabil pana la 16 noiembrie 2009. „Potrivit acestui contract si unui act aditional incheiat acum doi ani, Urban SA are ca obligatie deszapezirea a 448 de strazi“, ne-a comunicat serviciul de presa din cadrul Primariei Sector 6. Operatorul de salubritate acopera practic 70% din totalul strazilor, restul de 30% fiind in sarcina ADP Sector 6. Pentru perioada sezonului rece, in sectorul 6 s-au alocat 17 milioane lei, din care pana la sfarsitul lunii decembrie fusesera virati prestatorului 1.800.000 lei, suma aferenta perioadei 15 noiembrie-31 decembrie 2007. Interesant este ca Urban isi primeste banii indiferent daca este zapada sau nu. Conform sursei citate, „banii sunt virati prestatorului indiferent daca au cazut precipitatii sub forma de ninsoare sau nu“. Daca avem in vedere ca bugetul alocat perioadei de iarna este de 17 milioane lei si ca reprezentantii Primariei Sector 6 afirma ca in fiecare an ramane nefolosita 30% din suma alocata, atunci pentru o zi de iarna in sectorul 6 se platesc 28.099 euro. Si din nou suntem sub media pe Capitala.
Nu este greu de presupus ca Primaria Sector 4 este autoritatea locala care plateste cel mai bine ziua de deszapezire in Bucuresti. Daca avem in vedere ca viceprimarul Radu Silaghi a afirmat ca Primaria Sector 4 a alocat 27,8 milioane lei pentru perioada rece, atunci, prin aplicarea
procedurii de calcul folosita pentru toate celelalte sectoare, rezulta ca o zi de iarna in sectorul 4 costa 65.643 euro. Adica dublu fata de media la nivelul Capitalei si de peste sase ori mai mult decat se plateste in sectoarele 3 si 5. Marele castigator este operatorul de salubritate care lucreaza in sectorul 4, respectiv compania REBU. Aceasta firma
lucreaza in sectorul 6 in baza contractului de prestari servicii incheiat in luna noiembrie 1999, contract care este valabil pana la mijlocul lunii noiembrie 2009. Iar daca avem in vedere si tarifele practicate de REBU (33,52 lei pentru fiecare metru cub de zapada ridicat, adica de zece ori mai mult fata de cat se plateste in celelalte sectoare, unde tariful este de 1 euro pentru un metru cub) atunci costul zilei de iarna din sectorul 6 chiar nu mai surprinde. In aceste conditii, refuzul reprezentantilor REBU de a ne pune la dispozitie date
despre activitatea de deszapezire capata sens. Asta cu atat mai mult cu cat REBU nu face decat sa curete bulevardele si strazile principale din sector.

Niciun comentariu: