marți, 17 martie 2009

Putin infige steagul la sud de Dunare

Bulgaria mizeaza pe vizita marelui prieten de la Kremlin pentru a deveni placa turnanta a resurselor energetice in Balcani.

La Sofia a inceput, ieri, in conditii de maxima securitate
, vizita oficiala a presedintelui rus, Vladimir Putin, prilejuita de sarbatorirea a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman. Atmosfera s-a dovedit a fi calma, in ciuda apelurilor la proteste lansate de o serie de partide de dreapta si organizatii
non-guvernamentale. Zeci de politisti au fost mobilizati in vederea indepartarii unor pancarte pe care era scris „Putin go home!” (Putin, du-te acasa!”), plasate pe traseul delegatiei ruse.

Vladimir Putin este insotit in vizita oficiala de vicepremierul Dmitri Medvedev, de primarul Moscovei, de ministrii afacerilor externe, industriei, energeticii si transporturilor, precum si de presedintii concernelor Gazprom, Atomstroiexport, Lukoil si Stroitransgaz.

„Coproductii” ruso-europene

Liderii bulgari spera ca vizita sefului Federatiei Ruse sa marcheze transformarea tarii in mult visatul centru de repartizare a resurselor energetice in Balcani, fara a strica, insa, parteneriatul strategic cu americanii.

Dintre cele patru proiecte de acorduri energetice se asteapta sa fie semnate insa doar doua: cel pentru construirea de catre concernul rus Atomstroiexport a centralei nucleare de la Belene, cu o putere instalata de 2.000 de megawati, si cel pentru constituirea companiei ruso-bulgaro-elene ce va construi si exploata conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.

Ministrul economiei si energeticii, Petar Dimitrov, a incercat sa risipeasca temerile potrivit carora centrala va fi finantata de partea rusa. Potrivit acestuia, investitorul strategic va fi ales dintre cinci mari companii europene. „Centrala va avea corp rusesc si cap franco-german”, a afirmat acesta, amintind de participarea la proiect a concernelor Areva si Siemens.

Totodata, continua tratativele legate de un alt proiect energetic comun - gazoductul subacvatic Southstream, prin care 30 de miliarde de metri cubi de gaze
naturale provenind din Rusia ar urma sa ajunga in Bulgaria. Conducta ar avea ca destinatie Italia, putand urma doua rute: fie prin Grecia, fie prin Romania, Ungaria, Cehia si Asutria. Deocamdata, Sofia se incapataneaza si nu vrea sa cedeze proprietatea asupra viitoarei conducte.

Bulgaria participa si la un alt proiect de gazoduct - Nabucco, de data aceasta sustinut de Uniunea Europeana, care importa din Rusia aproape un sfert din gazul pe care il consuma.

Rusia este un partener
comercial extrem de important pentru Bulgaria, ocupand, gratie produselor
energetice, primul loc in materie de importuri facute de bulgari (17,2%). In ceea ce priveste exporturile, insa, Rusia se afla pe locul 17, cu numai 1,4%. In 2007, valoarea schimburilor comerciale a depasit 4,2 miliarde de dolari.

SFATURI DE LA PUTIN

Instrument al politicii externe ruse

Avand in vedere proiectele energetice la care participa Bulgaria alaturi de Rusia, analistul Ognian Mintsev, de la Institutul de cercetari regionale si internationale din Sofia, considera ca forul comunitar se afla intr-o situatie delicata. „UE este redusa la rolul de observator neputincios fata de ceea ce se intampla la periferia sa estica”, a afirmat expertul, noteaza AFP.

La randul sau, analistul Evgheni Dainov vede in contractele cu Rusia „un instrument al politicii externe a lui Putin”. Dorinta lui Putin de a influenta Bulgaria a fost bine evidentiata de avertismentul lansat ieri de acesta.

„Cel mai important pentru noi este ca Bulgaria sa nu dezvolte o politica de aparare care sa ia in calcul imperativele de securitate ale altor tari. Noile obligatii de aliat al NATO nu trebuie sa se transforme intr-o bariera in fata extinderii relatiilor sale cu Rusia”, a spus liderul de la Kremlin.

Niciun comentariu: