Relaxarea condiţiilor de creditare demarată în primăvara anului trecut nu înseamnă neapărat eliminarea avansului, creşterea gradului de îndatorare sau perioade mai mari de rambursare. Fiecare bancă dintre cele care au trecut de Banca Naţională şi-a adaptat oferta
în funcţie de segmentul de piaţă vizat.
De precizat, însă, că proporţional cu „facilităţile” acordate cresc şi costurile aferente acestor credite. Există instituţii bancare unde avansul mai mic înseamnă dobândă mai mare sau comisioane suplimentare, care pot ajunge şi la 1-2 procente lunar.
Până în prezent, BNR a aprobat relaxarea normelor de creditare pentru 16 bănci, ceea ce înseamnă o treime dintre cele existente pe piaţa românească. Instituţiile în cauză pot acorda credite cu avans cuprins între 0 şi 20%, precum şi un grad de îndatorare mai mare de 40%.
Lista băncilor care acordă credite relaxate include Alpha Bank, BRD, Volksbank, BCR, ATE Bank, Banca Transilvania, CEC, Leumi Bank, Credit Europe Bank, Romanian International Bank (RIB), Egnatia Bank, Raiffeisen Bank, Millennium şi OTP Bank. Acestora li se alătură alte două instituţii de finanţare, ING şi Banca Italo-Romena acestea funcţionând în România ca sucursale ale băncii mamă.
Avans de 15%
Doar şase dintre cele 16 bănci acceptă un grad de îndatorare de 70%, asta doar pentru clienţii cu venituri foarte mari.
Totodată, zece din cele 16 bănci acordă credite ipotecare fără avans, restul impunând solicitantului să scoată din buzunar o sumă egală cu cel puţin 15% din valoarea achiziţie. În cele două tabere, cea cu grad maxim de îndatorare şi avans 0%, se regăsesc doar OTP Bank, BRD, Banca Transilvania, Leumi Bank şi Raiffeisen.
Pentru ca rata lunară să fie cât mai mică, creditul trebuie să se întindă pe o perioadă cât mai lungă. Dintre cele 16 instituţii, Raiffeisen este singura bancă care acordă credite pe o perioadă de până la 40 ani, în timp ce Banca Românească, Egnatia şi Casa de Economii
şi Consemnaţiuni te creditează pe cel mult 35 de ani. La Banca Transilvania, Volksbank sau BCR se poate semna doar pentru un credit pe 30 de ani.
Grad de îndatorare în funcţie de venituri
Cei care se gândesc să se îndatoreze până la limita superioară la bancă pentru a face o investiţie imobiliară, indiferent că este vorba de achiziţie sau construcţie, fără să scoată din buzunarul propriu un leu trebuie să ştie că este obligatoriu să îndeplinească câteva condiţii suplimentare. Astfel, la Alpha Bank, gradul de îndatorare poate urca la 65% doar în cazul acelor persoane care au un venit lunar de cel puţin 1.501 euro. Pentru toţi ceilalţi solicitanţi gradul maxim de îndatorare este de 55%. Tot în funcţie de valoarea câştigului salarial se modifică şi procentul avansului, iar cu cât acesta din urmă este mai mic se majorează dobânda.
La BCR, instituţie care a anunţat la începutul acestei săptămâni că va acorda credite cu avans 0%, dobânda pentru un astfel de credit este cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cea pentru creditele similare cu avans.
Dacă dobânda nu se modifică în situaţia în care scade valoarea avansului, cu siguranţă vor creşte alte costuri
adiacente creditului. La Volksbank, indiferent că dai 0% sau 25% avans, dobânda nominală este aceeaşi, 5,95% pentru creditele în euro.
În schimb diferă substanţial procentul comisionului de risc care se plăteşte lunar şi se aplică la sold. Dacă avansul este 0%, acest comision este 0.254% , în timp ce în situaţia în care aportul propriu este 25%, acesta este de 0.165%.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu