marți, 17 martie 2009

Germania ameninta Nokia cu blocarea subventiilor UE

Guvernul german a finantat din fonduri publice, cu 80 de milioane de euro, construirea fabricii de la Bochum a companiei finlandeze.

Guvernul german a cerut corporatiei Nokia sa reconsidere inchiderea fabricii de telefoane mobile de la Bochum, Germania, pe care o considera o decizie ce aduce prejudicii importante statului, informeaza agentia de stiri Reuters.

In urma acestei decizii, peste 2.300 de oameni isi vor pierde locurile de munca. Mai mult, guvernul german spune ca pierderile tarii sale sunt si mai mari, deoarece Germania a finantat din fonduri publice, cu 80 de milioane de euro, construirea fabricii de la Bochum.

Nokia intentioneaza sa inchida aceasta fabrica la mijlocul acestui an si sa transfere productia in principal la noua facilitate construita in Romania, in comuna Jucu, judetul Cluj. In momentul in care va functiona la capacitate maxima, aceasta va avea peste 3.500 de angajati.
Ministrul economiei din Germania ameninta ca, daca Nokia nu se razgandeste in privinta inchiderii fabricii, va face tot posibilul pentru a bloca sprijinul pe care compania finlandeza il primeste de la comunitatea europeana in problema relocarii fabricii.

El vede aceasta relocare a activitatii ca fiind finantata de Uniunea Europeana prin intermediul fondurilor structurale. UE a finantat ridicarea parcului industrial de la Jucu.

Analistii cred ca plecarea Nokia din Germania ar putea crea un precedent periculos - si alte companii de la ei s-ar putea gandi la relocarea productiei spre state cu mana de lucru mult mai ieftina. De aceea, guvernul german nu poate accepta usor o asemenea situatie.

Nokia, asemanata cu o insecta daunatoare

Compania finlandeza a fost atacata dur si de premierul landului Renania de Nord-Westfalia, care a spus ca Nokia seamana cu o „lacusta subventionata”, facand aluzie la insecta care dupa ce pustieste un loc se muta in altul.

„Decizia noastra este bazata pe o consideratie atenta a faptelor. Am ajuns astfel la concluzia ca fabrica de la Bochum nu este competitiva”, a raspuns Arja Suominen, purtatorul de cuvant al Nokia.

Romania, mult mai ieftina

Angajatii de pe liniile de productie din Romania vor avea in medie un salariu net lunar de aproximativ 800 de lei, plus tichete de masa
, iar cei cu studii superioare vor primi circa 1.500 de lei, sume mult mai mici
decat cele pe care le castiga angajatii Nokia din Germania. In aceste conditii, fabrica de la Jucu, Cluj, are sanse sa fie foarte „competitiva”.

Alte voci au sustinut ca motivul prezentat de Nokia - ca fabrica din Germania nu este suficient de competitiva -, este o rusine pentru companie, care ar fi trebuit sa faca in asa fel incat sa beneficieze de pe urma competitivitatii de care da dovada economia germana la nivel mondial.

Guvernul german ar putea accepta decizia Nokia in cazul in care oamenii nu sunt disponibilizati. Nimeni nu stie insa ce ar putea face finlandezii cu acesti oameni, atata vreme cat fabrica se va inchide. Se estimeaza ca numarul total al celor care-si vor pierde locul de munca in urma inchiderii fabricii este mai mare de 4.000. Multi dintre acestia lucreaza pentru firme
care au diferite contracte cu fabrica Nokia.

România, suspectata ca a finantat fabrica de la Jucu

Oficialii germani au sustinut ca România a finantat construirea fabricii de la Jucu. Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR), membru al Comisiei pentru Comert International (INTA) a legislativului european, sustine ca investitia Nokia din judetul Cluj nu a beneficiat de niciun ajutor de stat.

„Alegerea României de catre Compania Nokia s-a datorat avantajelor competitive pe care mediul economic din tara noastra le prezinta in acest moment, respectiv regimul favorabil de impozitare, costul relativ scazut al fortei de munca in conditiile unei inalte calificari a acesteia. Mediul economic din România este atractiv pentru investitorii din domeniul IT&C”, a declarat el.

Europarlamentarul român precizeaza ca suspiciunea referitoare la acordarea unui ajutor de stat pentru relocarea capacitatii de productie a companiei Nokia din Germania in România este complet nefondata. „Au fost alocate fonduri pentru dezvoltare
regionala pentru realizarea infrastructurii
unui parc industrial in judetul Cluj, in care, alaturi de Nokia, vor fi realizate capacitati de productie si ale altor companii. E vorba despre fonduri regionale corect utilizate”, a adaugat Winkler

Niciun comentariu: