Stenogramele Hayssam-Nastasiu au pus pe jar mai multe comisii parlamentare. Daca initial Radu Stroe, seful Comisiei SRI, s-a autosesizat in legatura cu evolutiile recente ale scandalului Hayssam, mai nou, si parlamentari ai Comisiei de aparare au decis sa discute pe aceasta tema in prima sedinta de lucru. Totodata pe fir a intrat si Comisia Hayssam, care a stabilit o intalnire cu conducerea SRI in 28 ianuarie. Radu Stroe, in plus, considera necesara desecretizarea tuturor convorbirilor lui Hayssam. Si Norica Nicolai, popusa pentru Justitie, dar refuzata de Traian Basescu imediat dupa aparitia stenogramelor Hayssam-Nastasiu, si-a manifestat nelamurirea fata de secretizarea mai multor documente, sugerand ca ar putea cere accesul la o documentatie mai vasta, in baza certificatului ORNISS pe care il detine. De altfel, Nicolai a precizat ca, in opinia ei, „domnul profesor’ este chiar Traian Basescu.
Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat pentru „Gardianul“ ca este posibil sa existe ofiteri ai serviciilor
care sa-i fi monitorizat declaratiile in mod „neoficial“, in contextul in care SRI a precizat miercuri, intr-un comunicat, ca aceasta „nu este inclusa în vreun program
operativ de urmarire“. Astfel, in luna septembrie, Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), acuzase SRI ca se ocupa cu spionarea PNL si in particular a senatorului Norica Nicolai. La acea data, Ciuvica se referise la doua adrese oficiale, semnate de seful Grupului de Evidenta, generalul Vasile Stanciu, destinate unuia dintre directorii SRI, care se refereau la unele afirmatii ale senatorului PNL. De asemenea, fost vicepresedinte al Comisiei de aparare din Senat, Norica Nicolai si-a manifestat nedumerirea cu privire la secretizarea documentelor din dosarul
„Hayssam“, mai ales ca nu este exclus sa existe mai multe stenograme decat cele care au fost date publicitatii
. De altfel, Norica Nicolai nu este singurul politician care considera ca pentru lamurirea acestui intreg caz ar trebui sa se mearga mai departe cu desecretizarea unor documente. In acest sens, seful Comisiei SRI, Radu Stroe, a cerut mai multor institutii precizari in legatura cu stenogramele Hayssam-Nastasiu, precizand ca am putea ajunge la desecretizarea tuturor convorbirilor purtate de catre Hayssam. De altfel, asa cum senatorul Nicolai a dat de inteles ca ar fi putut fi monitorizata neoficial de catre serviciile secrete, Radu Stroe a precizat la randul sau ca stie faptul ca Omar Hayssam nu a fost ascultat numai de SRI. „Eu nu ma pronunt acum daca a existat mandat sau nu a existat. Insa trebuie sa stim daca asa s-a intamplat“, a spus Stroe, care a mentionat ca inca asteapta implicarea sau precizari de la Parchet, dar si de la UM 0962, ba chiar considera ca ar trebui sa existe si implicarea CSAT. „Eu am mai spus ca CSAT poate sa ceara desecretizarea documentelor“, a mai precizat Stroe. Seful Comisiei SRI a mentionat ca prima reuniune a comisiei va avea loc dupa data de 25 ianuarie. Totodata, el a explicat ca atat el, cat si colegii sai cu certificat ORNISS ar putea incerca sa parcurga documentele vizate chiar daca ele nu sunt desecretizate. De asemenea el a mai mentionat ca parlamentarii din comisiile de resort ale serviciilor secrete s-ar putea implica in asa fel, incat sa se poata ajunge la o cerere de desecretizare. Seful Comisiei SRI a tinut sa mai adauge referitor la dezvaluirile „Gardianul“ care vizau o „prietenie“ intre Traian Basescu si Mohamad Yassin ca detalii de genul acesta sigur se afla in transcripturile interceptarilor.
Vicepresedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Camerei Deputatilor, Marian Florian Saniuta, a declarat pentru „Gardianul“ ca este nedumerit de faptul ca nu s-a demarat o ancheta in cazul trecerii frauduloase a frontierei a teroristului Hayssam. De asemenea el s-a declarat nesatisfacut de motivele demisiei sefului UM 0962, Virgil Ardelean, considerandu-le „suspecte“. In ceea ce-l priveste, vicepresedintele Comisiei de aparare din Senat, Ile Stoica, a declarat ca este posibil ca, dupa inceperea sesiunii parlamentare, Comisia de aparare sa se autosesizeze in privinta noilor documente aparute in cazul „Hayssam“, o ancheta putand fi demarata. El a mai declarat ca a avut acces la documente cu caracter secret, din care reiese ca Politia de Frontiera a fost sesizata imediat dupa eliberarea teroristului Hayssam.
Comisia «Hayssam», reactivata
Liberalul Titu Georghiof, membru al Comisiei SRI, dar si membru al Comisiei de ancheta asupra cazului Hayssam, a precizat ca aceasta din urma comisie va avea in data
de 28 ianuarie o intalnire cu conducerea SRI pentru a discuta pe marginea ultimelor evolutii in cazul Hayssam. Totodata Gheorghiof a lasat de inteles ca unele dintre interceptarile telefonice ar fi fost facute fara mandat.
Tariceanu ramane pe pozitie la Justitie
Scandalul de la Justitie inca nu s-a finalizat. Premierul Tariceanu a discutat, miercuri seara, la Palatul Victoria, cu ministrul interimar al justitiei Teodor Melescanu si cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, una dintre teme fiind întâlnirea sefului Guvernului cu presedintele Traian Basescu, au precizat surse PNL, citate de Mediafax. Conform surselor, Tariceanu le-a relatat liderilor PNL despre ultima discutie avuta cu presedintele, precum si faptul ca acesta ramâne ferm pe pozitie în a refuza nominalizarea Noricai Nicolai pentru conducerea Ministerului Public. De asemenea, s-a discutat si despre faptul ca Melescanu va trimite Parchetului ICCJ cererea si documentatia prin care presedintele Basescu a cerut declansarea procedurilor legale pentru începerea urmaririi penale fata de fosti si actuali membri ai Guvernului. Nu în ultimul rând, s-a abordat si tema „mijloacelor“ pe care Guvernul le va utiliza, astfel încât Norica Nicolai sa fie numita în fruntea Justitiei. Totodata, UDMR a decis ca va vota pentru numirea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei daca premierul va decide sa supuna aceasta decizie votului parlamentarilor, a anuntat ieri presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu