marți, 7 iulie 2009

Generaţia de export a anilor '90 se întoarce acasă pentru oferte de top

reşterea economică din ultimii ani şi numeroasele oportunităţi de afaceri din ţara noastră îi determină pe tot mai mulţi români să renunţe la joburile bine plătite din străinătate şi să revină în ţară.

O mare
parte din tineri şi-au dorit după Revoluţie să plece din România cu orice preţ şi au pronunţat de nenumărate ori sintagma „ultimul care pleacă din ţară să stingă lumina“. A fost şi cazul lui Ovidiu Petreacă, un tânăr din Constanţa, care îşi aminteşte că încă din primul an de facultate avea „dor de ducă“. Vroia să vadă alte ţări, să-şi deschidă orizonturile şi să studieze teme care în România nu se studiau la vremea respectivă.

„Dacă este să fiu sincer, era şi convingerea că în alte ţări lucrurile merg mai bine şi că aş putea învăţa mai multe, în şcoală şi în afara ei, aşa cum gândesc încă mulţi români, sub motto-ul «afară e mai bine»“, mărturiseşte Ovidiu Petreacă. „Am plecat în 1999, imediat după ce am terminat Facultatea de Relaţii Internaţionale, şi eram hotărât să nu mă mai întorc decât cel mult în vacanţă. Mi se părea că lucrurile aici merg din rău în mai rău şi că plec cu ultimul tren“, adaugă tânărul. Momentul plecării a reprezentat pentru el începutul unei cariere internaţionale de succes. Dar, după cum mărturiseşte, acela a fost şi punctul în care lucrurile au început să meargă mai bine în ţară, fapt care l-a determinat, câţiva ani mai târziu, să se gândescă la întoarcere. „În România, s-au întâmplat extrem de multe lucruri bune în anii în care am fost plecat, mai ales în economie
şi în mediul de afaceri, realizate de oameni care nu ştiau că cel mai bun lucru de făcut la sfârşitul anilor ’90 era să pleci în străinătate“, spune Ovidiu Petreacă.

Tentaţia antreprenoriatului

După plecarea din ţară a urmat un masterat în sociologie economică la o universitate din Polonia, iar după absolvire s-a angajat la Boston Consulting Group (BCG), în Germania. În 2002, a fost admis în programul de MBA la Harvard Business School, fapt ce i-a accelerat dezvoltarea carierei după finalizarea studiilor, când a revenit în Germania la Boston Consulting Group. Până în luna mai 2008, a urcat rapid în ierarhia companiei
de consultanţă în management, iar în urmă cu numai trei luni, avea funcţia de principal, cea mai înaltă poziţie deţinută de un român la BCG. Deşi, după cum susţin consultanţii în resurse umane, salariul pentru o astfel de poziţie este de ordinul sutelor de mii de euro
pe an, Ovidiu Petreacă a decis în urmă cu trei luni că este momentul să se întoarcă în România, pentru că nu mai putea ignora oportunităţile de afaceri care au apărut aici.

Când a terminat MBA-ul la Harvard, visa ca pe termen mediu să devină antreprenor. „Antreprenoriatul îmi dă o senzaţie de libertate, în primul rând, care mă atrage foarte tare. Această senzaţie nu o ai într-o corporaţie, unde trebuie să stai la locul tău, să-ţi aştepţi rândul şi să faci ceea ce ţi se spune“, explică tânărul. Matei Păun, un prieten pe care l-a cunoscut în 2005 şi care a fondat Balkan Advisory Company (BAC România), a încercat în mod repetat să îl convingă că cele mai bune oportunităţi de afaceri sunt în România.

Niciun comentariu: