marți, 21 iulie 2009

Băsescu: Voi ţine cont de mandate în desemnarea premierului

Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă, după câteva ore de la anunţarea rezultatelor finale oficiale ale alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Deocamdată, să consemnăm faptul că, după anunţarea rezultatelor finale oficiale, PD-L şi-a exprimat prima
intenţie de a negocia cu PNL, PSD şi-a arătat disponibilitatea de a negocia cu toate partidele parlamentare, iar PNL se află deocamdată în şedinţă, urmând cel mai probabil să anunţe o poziţie oficială după declaraţiile preşedintelui.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, PD-L a obţinut cele mai multe mandate, dar Alianţa PSD-PC a obţinut cele mai multe voturi. Pragul electoral a mai fost trecut doar de PNL şi UDMR.

Iată principalele idei ale discursului lui Băsescu:

- Nu interferez în activitatea Parlamentului. Eu doar discut calendarul din premiza unei legi care este în vigoare.

- Felicit partidele care au intrat în Parlament şi pe cele care au pierdut. În Parlament au intra 4 partide: UDMR, cu 31 d emandate, PNL cu 93 de mandate, PSD cu 163 de mandate, PDL cu 166 de mandate.

- Potrivit Constituţiei, preşedintele desemnează premierul după consultări cu majoritatea parlamentară, ori dacă nu există o majoritate parlamentară.

- Voi avea în vedere ponderea partidelor exprimate prin mandate, în Parlament.

- Respectând litera Constituţiie, au invitat partidele la Cotroceni în ordinea crescătoare a mandatelor.

- Au fost trimise deja scrisorile către partide imediat după ce s-au anunţat oficial rezultatele.

- Tot după anunţul BEC, am emis decretul de convocarea a Parlamentului pentru data de 15 decembrie ora 12.00. Decretul a fost trimis la Monitorul Oficial.

- Îmi menţin afirmaţia că sistemul uninominal este un pas înainte faţă de sistemul de vot pe liste. Fapt demonstrat de ceea ce s-a întâmplat în alegeri.

- Voi ţine cont
de mandate în desemnarea premierului.

- Legea privind votul uninominal trebuie modificată. Ori se merge pe câştigul din primul tur, ori se merge pe o variantă care permite o expresie mai profundă şi anume cea în două tururi.

- Inechităţile din această lege pot pune în incertitudine corectidudinea sistemului pe fondul lui, nu al procesului electoral.

- Nu trebuie să se mai ajungă în situaţii în care un deputat iese cu 53 de voturi după care declară că nu a vrut, că l-a pus cineva pe liste.

- Nu atac, constat doar că sistemul electoral trebuie îmbunătăţit.

- Vreau să aflu de la partide viziunea lor asupra formării noului cabinet într-un moment destul de dificil, când se prefigurează creşterea în intensitate a efectelor crizei mondiale.

- Prioritatea 0 - interesul naţional, adică un guvern care, pe de o parte să respecte voinţa electoratului, iar pe de altă parte să fie suficient de puternic prin sprijin în Parlament în aşa fel încât să poată să treacă legislaţia privind diminuarea efectelor crizei.

- Foarte mulţi domni care se perindă pe la televiziuni au uitat de criză şi vor doar să vadă abordările preşedintelui în raport cu alegerile prezidenţiale. E o copilărie.

- Prioritatea mea nu este legată de un eventual al doilea mandat. Vreau doar să dau un guvern care să respecte voinţa electoratului şi care să aibă susţinere în Parlament.

Niciun comentariu: