sec prezidential. Prese-dintele Traian Basescu a pierdut, ieri, la urne lupta cu Alianta PSD-PC. Social- democratii si conservatorii, care au totalizat aproximativ 36% din voturi, sunt urmati in clasament, potrivit son-dajelor, de PD-L, cu 31 de procente. Potrivit baro-metrelor de opinie, liberalii ating pragul de 20%, iar UDMR intra in Parlament totalizand circa 7%, in timp ce aliatii din campanie
ai PD-L, respectiv PRM si PNG-CD, nu au trecut pragul electoral.
♦ Negocieri. Dupa anuntarea rezultatelor, liderii celor mai importante partide s-au aratat dispusi sa inceapa negocierile pentru formarea noului Guvern. Cei mai dispusi sa intre in dialog cu adversarii politici s-au aratat democrat- liberalii care au sustinut ca prima optiune de dialog este PNL. La randul lor, social-democratii au invitat celelalte partide la un dialog deschis pentru formarea noului Executiv.
♦ “Istoria se repeta”. PSD +PC au castigat cu aproximativ aceleasi procente si la alegerile precedente. Potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central la scrutinul din 28 noiembrie 2004, Uniunea Nationala PSD+PC a obtinut aproape 37% din voturile electoratului. Alianta D.A. PNL-PD a avut, la vremea respectiva, o proportie de 31%. Diferenta a fost ca atunci partidul lui Vadim Tudor a depasit pragul electoral.
Alianta PSD+PC castiga alegerile. Va pierde Guvernul din nou?
Altfel spus, sondajul INSOMAR, dat publicitatii ieri-seara la ora 21.00, releva faptul ca Alianta PSD+PC castiga alegerile parlamentare cu o proportie de 36%, in timp ce PD-L, adversarul principal al Aliantei, aduna doar 31 de procente. Liberalii lui Calin Popescu- Tariceanu se pot declara satisfacuti deoarece, potrivit INSOMAR, acestia totalizeaza 20%. UDMR, condusa de Marko Bela, a trecut pragul electoral fara probleme, Uniunea totalizand aproape 7%. PRM, reprezentat de Corneliu Vadim Tudor, si PNG-CD, condus de Gigi Becali, nu trec pragul de 5%. PRM a totalizat doar 3% din voturile electorilor , iar PNG 2%. Cu toate acestea mai au o sansa pur teoretica: sa castige 6 colegii de deputati si 3 de senatori, ceea ce este destul de dificil.
CCSB da 6 procente diferenta intre câstigatorul «rosu» si invinsul «portocaliu»
Victoria PSD la scrutinul de duminica a fost anuntata si de exit-poll-ul facut de CCSB la comanda Antenei 1. Potrivit CCSB, Alianta PSD+PC a obtinut 36,5%, PD-L s-a clasat pe locul secund cu numai 30,6%, la o diferenta considerabila de 6 procente. Liberalii s-au clasat pe locul al treilea cu 20,4 la suta la nivel national. Alt partid care a reusit sa treaca pragul electoral este UDMR, procentul acesteia cifrandu-se la 6,7 la suta. Nici PRM, nici PNG-CD nu au atins pragul celor 5 procente pentru accederea in Parlament, obtinand 2,5 la suta si respectiv 1,7 la suta. Potrivit exit-poll-ul, social-democratii iau si cele mai multe mandate de parlamentar, asa ca se pot lauda ca vor ramane si in urmatoarea legislatura cu grupul parlamentar cel mai numeros. La Camera
Deputatilor, PSD si PC vor avea 122 de mandate, democrat-liberalii lui Boc doar 102, liberalii- 68, iar UDMR va avea 22 de deputati. La Senat, grupul social-democratilor si conservatorilor va avea 52 de parlamentari, iar PD-L va numara 45 de mandate. Liberalii lui Tariceanu au reusit sa obtina increderea electoratului pentru 29 de mandate de senator, iar UDMR si-a impus vreo 11 senatori. Exit-poll-ul realizat de CCSB a fost facut la ora 19.00, cu doua ore inainte de inchiderea urnelor, si are o marja de eroare de numai unu la suta si reflecta “votul politic pe ansamblu”.
Semnalul decaderii PD-L a fost dat la alegerile locale
Semnalul decaderii PD-L a fost dat la alegerile locale, cand Vasile Blaga a pierdut Capitala in fata independentului cu trecut pesedist Sorin Oprescu. Atunci, Oprescu a totalizat 56,55% din voturi, iar Blaga 43,45%. In acea perioada, presedintele PD-L, Emil Boc, declara ca, daca partidul sau nu castiga alegerile generale, in secunda doi isi va da demisia.
Geoana a luat 71,3% din voturi, Blaga - 50,1%, Tariceanu - 45,4%
Presedintele PSD si candidatul din partea aliantei PSD-PC la functia de prim-ministru, Mircea Geoana, a luat 71,3% din voturi în colegiul 5 Senat Dolj, adjudecându-si fotoliul de senator, în timp ce presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, va trebui sa astepte redistribuirea, potrivit INSOMAR.
«Istoria se repeta»: Rezultate aproape similare cu cele din 2004
PSD+PC a câstigat cu aproximativ aceleasi procente si la alegerile precedente. Potrivit rezultatelor centralizate de BEC la scrutinul din 28 noiembrie 2004, Uniunea Nationala PSD+PC a obtinut 36,45% la Senat si 35,95% la Camera Deputatilor. Alianta D.A. PNL-PD a avut un procent de 31,72% la Senat si 31,44% la Camera, PRM a inregistrat un scor de 13,40%, respectiv 12,74%, iar UDMR a luat 7,43% la Senat si 7,37% la Camera. Prezenta la urne a alegatorilor la scrutinul precedent a fost de 58,93% la nivel national.
(Luminita Castali, Bogdan Apostolescu)
PSD: «Social-democratii trebuie sa conduca noul Guvern»
Euforie la maxim la sediul central al PSD. Toata artileria grea a pesedistilor, in frunte cu Mircea Geoana, Miron Mitrea, Ion Iliescu si Daniela Popa, s-a postat pe scena imensa amplasata in curte, cu zece minute inainte de anuntarea oficiala a exit-poll-urilor. Care le-au anuntat victoria. „Votul s-a incheiat si nu exista nici o indoiala asupra rezultatului”, a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. Totodata, liderul PSD a multumit celor care au dat votul social-democratilor, afirmand ca acestia merita sa castige alegerile. „Suntem un partid puternic, care a meritat sa castige aceste alegeri”, a mai adaugat Geoana, invitand celelalte partide si pe seful statului la un dialog deschis pentru constituirea viitorului Guvern. Potrivit lui Geoana, nu exista alta alternativa in afara dialogului deschis, iar „jumatatile de masura” trebuie sa inceteze. „Va trebui sa construim acest Guvern incepand cu aceasta seara. Invit celelalte partide si pe Traian Basescu la un dialog deschis, a carui miza este viitorul Romaniei. Alternative nu exista, jumatatile de masura trebuie sa inceteze”, a explicat proaspatul castigator, estimand ca, dupa redistribuire PSD, va atinge pragul de 40% din mandatele viitorului Parlament. El le-a vorbit membrilor si simpatizantilor PSD, aflati in numar mare la sediul din strada Kiseleff, ca „romanii au declarat raspicat ca social-democratii trebuie sa conduca noul Guvern” . Bucuria liderului social-democrat a fost cu atat mai mare, cu cat a fost felicitat telefonic si de „prietenul” sau, premierul israelian Ehud Olmert. In timp ce Mircea Geoana se si vedea prim-ministru, liderul spiritual al PSD, Ion Iliescu, a avut o opinie diametral opusa. „Cum sa castigi alegerile cu 40%? Castigi cand ai peste 50%”, a spus Iliescu, sugerand ca PSD ar trebui sa negocieze cu PNL. El nu a exclus posibilitatea ca PSD sa ramana in opozitie, in cazul in care se reface Alianta D.A., dar a precizat, totodata, ca va fi „o opozitie solida. Ion Iliescu a mai recunoscut ca e putin probabil ca presedintele Basescu sa numeasca un premier de la PSD.
Perdantul PD-L spera sa faca Guvernul
Jale mare la sediul PD-L din Modrogan. Desi se asteptau sa castige cel putin 40% la alegeri, democrat-liberalii au luat cu zece procente… sub asteptari. Doar liderul partidului, Emil Boc, a “indraznit” sa imbrace geaca portocalie (cu care a clamat victoria de la alegerile din 2004) pentru a mai inviora putin atmosfera sumbra impusa de colegii sai. Toti democrat-liberalii aliniati pe scari, in spatele lui Boc, au afisat o tinuta neagra, de mare sobrietate, in ton cu rezultatele nu tocmai pozitive inregistrate de partidul lor. Adriean Videanu, Liviu Negoita, Gheorghe Flutur sau Vasile Blaga nu au schitat nici macar un zambet care sa tradeze ca ar fi fost atinsi de vreo nebanuita satisfactie la anuntarea rezultatului votului… Numai Boc si premierul cu vise rapid spulberate, Theodor Stolojan, au incercat sa le zambeasca fortat militantilor, veniti sa-i imbarbateze in noaptea marelui esec electoral. Zambetele cuplului Boc-Stolojan s-au pierdut insa in ceata si in noapte, pe masura ce televiziunile transmiteau in direct
, de pe ecranele imense amplasate in curtea PD-L, discursul de la sediul primului clasat, al PSD. Boc n-a avut rabdare sa asiste prea mult la euforia din curtea PSD si nici sa asculte discursul laudaros al lui Geoana. Asa ca a spus doua vorbe si a intrat suparat, cu tot alaiul pedelist, in sediul partidului. Nu inainte de a le multumi militantilor PD-L pentru ca au facut “cel mai bun scor din istorie (din istoria de un an a partidului - n.r.)”. Boc a incercat sa se imbarbateze singur, spunand ca, din moment ce nici un partid nu a obtinut 50% plus
1, inseamna ca nu exista nici un castigator. Deci, constitutional, nici un partid nu are motive sa-si revendice formarea Guvernului. Ignorand statisticile care plaseaza PD-L pe locul doi, Boc a dedus chiar ca electoratul a votat pentru dreapta, nu pentru stanga PSD. “Daca in aceasta seara a castigat cineva, aceasta este dreapta din Romania”, a clamat Boc, facand trimitere la eventuala refacere a aliantei cu PNL pentru o noua guvernare comuna. Scurta alocutiune a lui Boc, cu pretinsul castig al dreptei, a reluat practic idei din discursul de acum patru ani, cand s-a clamat victoria Aliantei D.A., desi urnele dictasera un alt castigator. “In aceasta seara, optiunile romanilor au fost pentru dreapta”, a anuntat subliminal Boc, facand suma PD-L cu PNL, suma neconfirmata insa si de discursul lui Tariceanu. La randul sau, Stolojan pare dispus sa treaca peste faptul ca acum doi ani a vrut sa rupa PNL si a anuntat solemn ca e gata sa negocieze cu liberalii pentru formarea noului Guvern. Stolojan a precizat ca, foarte probabil azi, pedelistii vor discuta cu presedintele Basescu pentru a decide noua formula de guvernare si ca PNL reprezinta pentru PD-L prima optiune pentru o coalitie la guvernare. Si el a sustinut visator ca dreapta a castigat alegerile. „De bucurie” ca a castigat alegerile, Elena Udrea a plecat in lacrimi de la sediul PD-L.
PNL face jocurile urmatoarei guvernari
Liberalii au fost destul de relaxati in asteptarea rezultatului scrutinului. In orice calcul politic, PNL va fi factorul care sa decida viitoarea formula de guvernare, atat PD-L, cat si PSD bazandu-se pe sprijinul liberalilor. Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca votul de ieri a demonstrat ca romanii au incredere in PNL si in viziunea liberala asupra unei „Romanii mandre si prospere” . Totodata, premierul a facut un apel la unitate si la renuntarea la dispute politice fara sens. „Mai avem multe de facut si pentru a reusi acest lucru trebuie sa fim uniti. Astazi, trebuie sa lasam la o parte disputele politice fara sens si sa ne facem datoria. Romanii pot avea incredere in mine, in capacitatea mea si a PNL de a conduce in continuare Romania, in conformitate cu interesele lor, pentru o viata
mai buna”, a mai spus printre altele premierul.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu