Candidatul PNL din colegiul 8 Turda, Virgil Pop, este un caz iesit din comun pentru ca acesta se afla in arest preventiv, dar castigarea unui post de deputat in viitorul Parlament nu poate fi invalidata. “Situatia, trebuie sa recunoastem, este inedita”, declara senatorul Peter Erkstein. Intrebat daca validarea lui Virgil Pop pe scaunul de deputat ar putea fi realizata si daca arestarea sa nu constituie, cumva, un impediment major, in sensul punerii in practica a procedurii si a finalizarii acesteia prin depunerea juramantului, Erkstein a explicat telefonic: “Arestarea preventiva nu este un motiv de invalidare. Din punct de vedere juridic, nu exista un impediment, dar va trebui avut in vedere regulamentul de miscare a detinutilor sau a celor aflati in stare de arest. Erkstein nu a exclus posibilitatea ca acesta sa fie adus din arest pentru a depune
juramantul ca viitor parlamentar, pentru ca apoi sa stea in arest atat cat considera instanta sau pana la limita la care legea obliga pe parcursul anchetei. Intrebat cum a fost posibil ca, dupa punerea in miscare a actiunii penale de catre DNA, lui Virgil Pop sa nu-i fie suspendata candidatura, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, ne-a declarat ca “dreptul unei persoane de a alege si de a fi ales, asa cum prevede legea, nu poate fi limitat decat de o condamnare definitiva la o pedeapsa cu detentie”.
In ce priveste situatia juridica a viitorului deputat Virgil Pop, aceasta este destul de complicata. Mandatul de arestare al acestuia expira in 15 decembrie. Daca pana la acea data Virgil Pop va fi validat si viitorii parlamentari vor fi depus juramantul (inclusiv turdeanul, care ar urma sa fie adus in catuse la juramant, lasat sa participe la ceremonie si sa fie dus inapoi, in arest), atunci prelungirea mandatului va ridica o alta problema de natura juridica, intrucat prelungirea arestarii reprezinta o institutie separata de arestarea propriu-zisa in Codul de procedura penala. Ca atare, desi ancheta va merge mai departe fara a fi luata in considerare calitatea
de parlamentar deoarece faptele din dosar
ar fi savarsite inainte ca Pop sa aiba imunitate
, pentru o prelungire a arestarii va trebui girul viitorului Parlament. Ca de altfel, si pentru o viitoare perchezitie sau rearestare.
Denuntatorul «de campanie»
Pop a fost retinut în urma cu doua saptamâni de procurorii DNA sub acuzatia de trafic de influenta, in urma autodenuntului unui fost asociat. Denuntatorul a sustinut ca Pop ar fi primit o suma de bani, pentru a-i obtine un contract la Electrica Transilvania. Virgil Pop a respins acuza?iile. Instanta insa i-a dat mandat de arestare pentru 29 de zile. Pop a solicitat sa voteze din arest, dar nu a putut. Desi se afla dupa gratii in ziua alegerilor, Virgil Pop a reusit sa obtina 2.299 de voturi si sa castige un post de deputat. Cazul lui Pop se aseamana foarte mult cu al altor personaje politice cercetate de DNA, fiind vorba de dosare care au la baza un denuntator. De data aceasta a fost vorba de un denuntator “de campanie”. Avocatul lui Pop, Steluta Cataniciu, sustine ca ar fi vorba de un “dosar politic” care a avut nevoie de numai cinci zile de instrumentare pana la declansarea actiunii penale.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu