Curtea Constitutionala a respins ieri contestatia Guvernului, asa incat profesoriiar trebui sa primeasca acum majorarea salariala de 50% * Premierul s-a declaratsocat de decizia Curtii * Basescu a anuntat, inca de la 1 octombrie, ca o va promulga.
Curtea Constitutionala a respins ieri contestatia Executivului privind majorarea salariala de 50% pentru profesori. Legea, adoptata deja de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, este acum pe masa
de lucru a presedintelui Traian Basescu. Seful statului a declarat deja ca o va promulga inca din data de 1 octombrie, la deschiderea anului universitar. Secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, a declarat ca Executivul respecta decizia Curtii Constitutionale, dar isi mentine punctul de vedere ca aceasta majorare va afecta grav stabilitatea economica in perioada urmatoare.
"Economia are legile ei. Efectele acestei majorari se vor face simtite anul viitor" a spus Berca. "Daca presedintele va promulga legea in aceasta forma, asa cum a anuntat, o va face pentru ca se apropie campania
electorala. Din punct de vedere al stabilitatii economice a Romaniei, legea este aberanta. Nu avem bani pentru o majorare la acest nivel", a tinut sa precizeze secretarul general al Guvernului.
Aflat la Bruxelles, Tariceanu s-a declarat socat de hotararea Curtii Constitutionale. "Nu ma asteptam sa decida in favoarea majorarii, in conditiile in care legea nu contine si sursele de finantare" a spus premierul. Seful Guvernului nu si-a ascuns ingrijorarea ca decizia Curtii deschide larg poarta revendicarilor similare venite din partea tuturor categoriilor de functionari platiti de la buget. "O marire de 50% a salariilor functionarilor publici ar insemna sa intram direct intr-o criza economica de proportii. Ne vom bucura o luna, doua, de bunastare, apoi vom trebui sa facem fata unei inflatii galopante" a spus Tariceanu.
Surse din Ministerul Finantelor au precizat ca o crestere salariala de 50% pentru profesori inseamna sistarea investitiilor din educatie si alocarea unui buget de cel putin 6% din PIB. "Curtea Constitutionala a creat un precedent periculos si a deschis o Cutie a Pandorei pentru revendicarile sindicale, chiar inainte de alegeri", au precizat aceleasi surse.
PSD si PD-L se bucura
PSD si PD-L au aplaudat insa decizia Curtii. Cristian Diaconescu (PSD) a spus ca problema surselor de finantare este exclusiv responsabilitatea Guvernului. Aceeasi pozitie a fost exprimata si de Adriean Videanu (PD-L). "Majorarea salariilor profesorilor este un act de dreptate sociala. Finantarea acestei mariri este treaba Executivului" a spus Videanu, care a precizat ca punctele de vedere diferite ale Camerei Deputatilor si Guvernului la acest capitol sunt efectul guvernarii "minoritare" din ultimii doi ani.
Educatia in pragul grevei generale
Greva generala bate la usa, au avertizat, ieri, cei 15.000 de profesori din invatamantul preuniversitar si superior care au protestat in fata Parlamentului si a Guvernului cerand aplicarea Legii de crestere a salariilor cu 50%, asa cum a fost votata de Camera Deputatilor. "Este un protest al sutelor de mii de profesori din toata tara fata de un guvern tembel. Este pentru prima data cand iesim in strada pentru un drept castigat. Ei n-au stiut altceva decat sa dea bani cu nemiluita unei clientele a lor. Acum nu este problema sa ni se dea, ci sa nu ni se ia. Banii exista in bugetul Educatiei, si decat sa afirme ca nu sunt bani pentru invatamant, primul-ministru ar trebui sa justifice salariile aberante pe care le incaseaza diferiti functionari din preajma domniei sale. Exista bani pentru a se cumpara masini
, dar nu sunt bani pentru profesori", a acuzat Razvan Bobulescu, presedintele "Alma Mater".
"In 2005, Tariceanu s-a angajat prin propria semnatura ca va face legea salarizarii bugetarilor, insa ne-a mintit trei ani, timp in care noi, reprezentantii cadrelor didactice, am fost nevoiti sa ne obtinem in instanta sporurile si drepturile. Astazi, acelasi guvern vrea sa-si incheie mandatul tot printr-o incalcare a legii", a declarat Aurel Cornea, liderul
Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
Sindicalistii prezenti la miting au cerut demisia Guvernului si au anuntat ca au trimis deja o noua plangere la Organizatia Internationala a Muncii (OIM) unde inca din ianuarie 2005 a fost deschis un dosar privind incalcarile guvernului fata de drepturile salariale ale cadrelor didactice. In noiembrie, OIM va da o solutie in acest dosar, sindicalistii fiind convinsi ca ea le va fi favorabila.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu