marți, 5 mai 2009

BNR bate trei monede de argint dedicate mănăstirilor Cozia, Voroneţ şi BrâncoveanuBNR bate trei monede de argint dedicate mănăstirilor Cozia, Voroneţ

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, în scop numismatic, din 20 octombrie, 500 de seturi a câte trei monede din argint dedicate mănăstirilor Cozia, Voroneţ şi Brâncoveanu, a anunţat, joi, banca centrală.

Moneda din argint cu valoare
nominală de 10 lei dedicată Mănăstirii Cozia prezintă, pe avers în stânga, portretul domnitorului Mircea cel Bătrân, reprezentat ca în tabloul votiv din biserica Mănăstirii Cozia şi inscripţia "MIRCEA CEL BATRÂN", iar în dreapta, de sus în jos, inscripţia "ROMÂNIA", anul de emisiune 2008, stema României şi valoarea nominală - 10 LEI.

Reversul prezintă, în centru, biserica Mănăstirii Cozia, iar la partea superioară, de la stânga la dreapta, paraclisul de nord, bolniţa şi paraclisul de sud ale mănăstirii. Sus şi jos, inscripţiile "MĂNĂSTIREA COZIA" şi "MONUMENTE DE ARTĂ MEDIEVALĂ CREŞTINĂ".

Moneda din argint cu valoare nominală de 10 lei dedicată Mănăstirii Voroneţ prezintă, pe avers în stânga, portretul domnitorului Ştefan cel Mare
, reprezentat ca în tabloul votiv din biserica Mănăstirii Voroneţ şi inscripţia "ŞTEFAN CEL MARE", iar în dreapta, de sus în jos, inscripţia "ROMÂNIA", anul de emisiune 2008, stema României şi valoarea nominală - 10 LEI.

Reversul prezintă, în stânga, biserica, iar în dreapta, turnul clopotniţă şi crucea de piatră ale Mănăstirii Voroneţ; sus şi jos, inscripţiile "MĂNĂSTIREA VORONEŢ" şi "MONUMENTE DE ARTĂ MEDIEVALĂ CREŞTINĂ".

Moneda din argint cu valoare nominală de 10 lei dedicată Mănăstirii Brâncoveanu prezintă, pe avers în stânga, portretul domnitorului Constantin Brâncoveanu, reprezentat ca în mozaicul de la capătul monumentului funerar al domnitorului, aflat în incinta Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi inscripţia "CONSTANTIN BRÂNCOVEANU", iar în dreapta, de sus în jos, inscripţia "ROMÂNIA", anul de emisiune 2008, stema României şi valoarea nominală - 10 LEI.

Reversul prezintă, în stânga, biserica, la partea superioară, arhondaricul, iar în dreapta, turnul clopotniţă ale Mănăstirii Brâncoveanu, iar sus şi jos, inscripţiile "MONUMENTE DE ARTĂ MEDIEVALĂ CREŞTINĂ" şi "MĂNĂSTIREA BRÂNCOVEANU SÂMBATA DE SUS".

Seturile de monede din argint, din emisiunea dedicată mănăstirilor Cozia, Voroneţ şi Brâncoveanu, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele din argint ce formează seturile vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a seturilor de monede din argint, din emisiunea dedicată mănăstirilor Cozia, Voroneţ şi Brâncoveanu, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Niciun comentariu: