Preşedintele Vladimir Voronin a îndemnat reprezentanţii comunităţii de business din R. Moldova să contribue la soluţionarea problemei legate de asigurarea cu locuinţe a persoanelor casele cărora au fost distruse sau se află într-o stare inacceptabilă pentru trai din cauza inundaţiilor.
Declaraţia a fost făcută vineri în cadrul întruniri cu factori responsabili din Guvern. Şeful statului a menţionat că problema vizată este una de importanţă primordială şi ea trebuie rezolvată până la începerea perioadei reci a anului.
Potrivit serviciului de presă al preşedinţiei, Ministerul construcţiilor şi dezvoltării teritoriului a elaborat în acest scop proiectele-tip de construcţie a caselor pentru sinistraţi, în funcţie de numărul de membri ai familiilor, fiind identificate deja terenurile care vor fi repartizate pentru construcţii. Terenurile destinate construcţiilor au fost selectate luându-se în calcul atât experienţa inundaţiilor din anul curent, cât şi a celor din anul 1969.
Preşedintele a mai declarat că urmează a fi întreprinse acţiuni în vederea restabilirii reţelelor de drumuri, căilor de acces, ale celor de asigurare cu apă şi canalizare, gaze
naturale.
În contextul prejudiciilor provocate de calamitate si determinării posibilităţilor de reparare a acestora, şeful statului a abordat problema vizând necesitatea aplicării pe larg a practicii de asigurare atât de către agenţii economici, cât şi de către cetăţeni a bunurilor de care dispun.
Potrivit
informaţiilor oficiale, în rezultatul stihiei 500 de case au fost inundate total sau parţial şi peste 150 - practic demolate. Viiturile au cauzat deteriorarea infrastructurii de drumuri, a reţelelor de asigurare cu apă şi canalizare, gaze naturale
, au compromis terenurile agricole din raioanele inundate, suma totală a pierderilor urmând a fi încă estimată.
Prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al economiei şi comerţului a menţionat că Guvernul s-a adresat către întreaga societate cu un apel de susţinere a sinistraţilor, şi a accentuat că pe conturile deschise în acest scop de către Ministerul Finanţelor s-au acumulat deja circa 450-500 mii lei, iar Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare recepţionează ajutoare umanitare pentru populaţia din raioanele inundate.
Igor Dodon a mai subliniat
că asigurarea cu locuinţe a cetăţenilor afectaţi de calamitate constituie una din preocupările de bază ale Comisiei pentru evaluarea daunelor provocate de viituri şi elaborarea planurilor de restabilire a localităţilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu